De Dag van de Literatuur

Afgelopen donderdag was alweer de vijftiende editie van de Dag van de Literatuur. Het literair festival was weer een groot succes met dit jaar voor het eerst meer dan 5000 jongeren aanwezig. Al sinds 1989 wordt de Dag van de Literatuur tweejaarlijks georganiseerd en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste literaire evenementen in Nederland, maar hoe is het ontstaan? En wat is het doel van de Dag van de Literatuur? Ik zocht het uit.

Algemeen
De Dag van de Literatuur is een tweejaarlijks literatuurfestival dat plaatsvindt in de Doelen, Rotterdam. De Dag is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van middelbare scholen door heel Nederland. Op deze dag is er een groot aantal bekende schrijvers aanwezig die onder andere voordrachten en interviews geven. Ook worden er talkshows gehost door leerlingen zelf, die dan in gesprek gaan met een aantal schrijvers. Een drietal klasgenoten van mij hadden het genoegen een talkshow te hosten waarin ze vragen stelden aan schrijvers Herman Koch, Lize Spit en Alex Boogers. De leerlingen gaven aan dat het een erg leuke ervaring was, ook omdat ze bepaalde boeken van deze schrijvers gelezen hadden. Er zijn verder vele workshops beschikbaar op het gebied van literatuur waar je je als leerling voor kan opgeven; van poëzie tot rapteksten. Er is natuurlijk ook ruimte voor andere kunstdisciplines, zoals film, cabaret, muziek en dans; hiervoor zijn ook verschillende artiesten aanwezig. Verder zijn er, om de aanwezige jongeren tussendoor bezig te houden, verschillende kraampjes en activiteiten die te maken hebben met literatuur. Hier bevindt zich ook de gelegenheid voor schrijvers om hun boeken te signeren en bijvoorbeeld op de foto te gaan met leerlingen. Het geheel is een sfeervolle, leuke en leerzame dag vol met literaire activiteiten die jongvolwassenen ook leuk en interessant vinden.

Geschiedenis
In 1989 werd de allereerste Dag van de Literatuur in de Doelen georganiseerd. Op deze dag waren er nog maar 2000 jongeren aanwezig, wat langzaam uitgegroeid is tot ruim 5000 jongeren dit jaar. Het idee van het organiseren van deze dag is ontstaan vanuit de wens om jongeren te laten zien dat lezen en literatuur leuk en hip is. Men wilde en wil nog steeds het over het algemeen ‘saaie’ beeld van lezen en literatuur wegwerken. Dit gebeurt voor een groot deel dan ook elke editie weer; de meeste jongeren verlaten de Dag van de Literatuur met het idee dat literatuur eigenlijk best wel tof is.

Organisatie
We interviewden projectleider en gastvrouw Wilma van Raamsdonk over de organisatie en ontwikkeling van de Dag van de Literatuur. Mevrouw Van Raamsdonk zorgt voor genoeg geld voor de organisatie en is leidinggevende voor het project voor de Dag van de Literatuur. Op de dag zelf doet ze niet veel en is ze meer een gastvrouw en geeft ze onder andere interviews. Ook vertelt mevrouw Van Raamsdonk dat het belangrijk is om veel van te voren te regelen, zoals het uitnodigen van de schrijvers; die hebben het zelf natuurlijk ook druk, vooral met de Boekenweek binnenkort. Ook moet er goed nagedacht worden over de extra activiteiten en kraampjes. Het moeten wel activiteiten zijn die jongeren leuk vinden. Verder wordt er rekening gehouden met welke artiesten en schrijvers jongeren graag of liever zouden willen zien of spreken. Het doet mevrouw Van Raamsdonk goed om te zien dat er steeds meer jongvolwassenen geïnteresserd zijn in literatuur en het naar hun zin hebben op de Dag van de Literatuur. Volgens haar komt de groei in aanwezige jongeren doordat docenten met steeds meer klassen naar de Dag komen, zien dat de leerlingen het erg leuk vinden en het natuurlijk aan iedereen aanraden.

Mijn ervaring
Wat mij betreft heeft de Dag van de Literatuur haar doel bereikt; ik verliet de Dag van de Literatuur met de gedachte dat literatuur erg leuk kan zijn. Ik heb een hele andere kant van schrijvers, die me in de eerste instantie niet echt interesseerden of aanspraken, gezien, waardoor ik veel zin heb gekregen om hun boeken te gaan lezen. En niet alleen omdat ik nog boeken moet lezen voor mijn literatuurlijst. Ik vond de workshops journalistiek en het verslaggever zijn erg tof en een leuke ervaring. Ik zou zeker de volgende editie van de Dag van de Literatuur weer bezoeken en ik raad het alle jongeren zeker weten aan.

Deel deze pagina:

Blogs