De sfeer

De Dag van de Literatuur was dit jaar uitverkocht. Een enorm aantal leerlingen is op donderdag 9 maart 2017 naar de Doelen in Rotterdam gekomen om deze dag bij te wonen. Op de Dag van de Literatuur was van alles te beleven. Bij binnenkomst stond je in een hal en als je een klein stukje doorliep waren er al allerlei activiteiten aan de gang. Op de begane grond konden leerlingen en volwassenen, die het aandurfden natuurlijk, een skippyballenrace doen. Als je in de buurt van deze race liep hoorde je het geschater al. Op de begane grond waren er, naast een aantal bankjes, ook grote rode loungebanken met een televisie waar mensen even een rustmomentje konden pakken. Ook werd er rustige housemuziek gedraaid. Naast de loungebanken stonden er lange banken met flyers hoe leerlingen een Samsung Galaxy Tab konden winnen. Naast de loungebanken, de Samsung Galaxy Tab en het skippybal-spektakel, was er ook een kantine waar er heel veel broodjes en ander lekker eten te koop was.

Op de eerste verdieping konden bezoekers pingpongen, bowlen, zichzelf op de foto laten zetten bij de Joy Chiquita Photobooth, een tijdelijke literaire tattoo op hun lichaam krijgen en zelf een boekenlegger maken.

De tweede, derde en vierde verdiepingen waren voor alle andere mensen die de Dag van de Literatuur bezochten. Bekende auteurs zoals Teske de Schepper, Herman Koch, Ronald Giphart, Tjitske Jansen en ga zo maar door. In de zalen op deze verdiepingen deden de bekende figuren talkshows, voerden gesprekken waar leerlingen hun vragen konden stellen en er werden workshops gegeven. Heerlijk al deze mensen die geïnteresseerd waren in literatuur.

Herman Koch hield gesprekken met leerlingen. Leerlingen konden daarbij vragen stellen aan Herman en hij gaf erg uitgebreid en aandachtig antwoord. Herman Koch heeft onder andere Het diner en Zomerhuis met zwembadgeschreven. Naast het schrijven van boeken heeft hij niet veel andere bezigheden of hobby’s. Hij staat bekend als schrijver, acteur en het maken van radio- en televisieprogramma’s. Hij heeft bijvoorbeeld in de serie Jiskefetgespeeld. Een vraag die langs kwam bij de gesprekken van Herman ging over wat zijn mening was over de Amerikaanse verfilming van zijn boek Het diner. Hij vertelde over dat hij hele grote verwachtingen had omdat de film goed geproduceerd werd, er goede acteurs in de film speelden en de film een ontzettend gave trailer heeft. Desondanks vond hij de film niets. Hij gaf toe dat misschien omdat hij zulke goede verwachtingen had, hij de film juist niet goed vond.

De sfeer bij het gesprek bij Herman Koch was goed. Hij begon door te zeggen dat de 20 minuten, de duur van het gesprek zelf, voor de groep leerlingen waren. Hij bracht daardoor een gevoel naar boven, het leek misschien wel een klein beetje alsof hij voor ons naar de Dag van Literatuur was gekomen. Maar het was natuurlijk andersom. Hij had een fijne stem om naar te luisteren en op elke vraag gaf hij uitgebreid antwoord. Soms begon hij over iets heel anders, wat nog niet eens superveel met de vraag te maken had, maar aan het einde van zijn verhaal had hij toch de vraag beantwoord. Hij vertelde aan de hand van de vragen over zijn gezin, over hoe lang hij bezig is met een boek en of hij verschillende versies schrijft, over wat hij van de Dag van de Literatuur vond en hij vertelde over zijn passie voor schrijven. Iets wat erg leuk was in het gesprek is dat hij op zijn 18e al wist dat hij schrijver wilde worden, maar zijn ouders wilden toch dat hij ging studeren. Herman koos daarom een studie uit die het minste tijd kostte, zodat hij zo veel mogelijk tijd in het schrijven van verhalen kon steken. Herman Koch is een briljante prater en schrijver.

Leerlingen reageerden heel goed op de Dag van de Literatuur. De verwachting van de leerlingen was dat de dag alleen maar over de schrijvers zou draaien, terwijl zij muziek, film en cabaret veel leuker vinden. Zij waren dus blij dat je naar van alles kon kijken. Er werd vooral gesproken over Teske de Schepper en Tim Hofman. Ook waren de activiteiten, zoals het skippyballen en de tijdelijke tattoo’s maken, erg leuk om te doen. Leerlingen krijgen van het woord literatuur gelijk de kriebels. Boeken worden in het onderwijs verplicht om te lezen waardoor leerlingen de belevenis van het lezen van boeken missen. Daarom is de verwachting van de leerlingen ook begrijpelijk en is het des te leuker als ze ook naar bekende artiesten kunnen kijken.

Tot slot een workshop poëzie van Ellen Deckwitz. Ellen Deckwitz geeft workshops over poëzie en ze is een columnist. De sfeer van deze workshop was heel ontspannen. Ze merkte gelijk dat er sommige mensen een beetje nerveus waren. Waarschijnlijk omdat poëzie schrijven voor sommigen kan worden gezien als over een drempel heen stappen. Ze stelde deze mensen gerust door te vertellen dat het goed was, we eerst rustig over poëzie gingen lezen maar vooral: ʻDon’t worryʼ. Ellen gaf de groep goede lessen over wat de poëzie eigenlijk inhoudt en ze benoemde die lessen ook. Zoals: ʻLes 1: Door wegstrepen van waar een gedicht niet over gaat, kan je ontdekken waar een gedicht wel over gaatʼ. Ze vertelde deze lessen op een heel grappige manier en liet de groep gedichten analyseren. De mobiel moest op vliegtuigstand want poëzie is een vlucht. En dan helpt het niet als je mobiel telkens aan het trillen is. Ze legde ook een groot misverstand uit van mensen die niet in de literatuur werken. Vaak wordt gedacht dat inspiratie iets is wat opeens in je opkomt, bijvoorbeeld als je onder de douche staat of als je naar je werk fietst. ʻSchrijven is geen ding van inspiratie, maar van transpiratie. Begin maar gewoon met schrijven.ʼ

Kortom, de Dag van de Literatuur is een dag vol met activiteiten, je staat nooit stil.

Charlotte Broer, Goois Lyceum 5 havo

Deel deze pagina:

Blogs