3000 jongeren tijdens Dag van de Literatuur

Op donderdag 23 maart vindt de achttiende editie van de Dag van de Literatuur plaats in de Doelen, Rotterdam. Zeker nu, in een tijd waarin de concurrentie op het gebied van vrijetijdsbesteding moordend is, is het nodig om jongeren de literatuur te laten beleven op een eigentijdse, stimulerende manier: waarom zou je een boek niet, net als een Netflix-serie, kunnen bingen? Om die reden slaan tijdens de Dag van de Literatuur verschillende kunstdisciplines de handen ineen: film, muziek, dans en cabaret met literatuur continu als gemene deler.

Film, muziek en literatuur

Zo is er een speciaal Boek & film-programma, waarin onder andere Mano Bouzamour wordt bevraagd over zijn roman Bestseller Boy die hij zelf bewerkte tot een serie, en waarin de scenaristen van een nieuwe film over Anton de Kom, Ik zal gehoord worden, aan het woord komen.

Daarnaast genieten de 3.000 bovenbouwleerlingen en mbo-studenten van de Nederlandstalige muziek van De Literaire Boyband, het Friese Faske en de jazzy woordkunstenaar Nadine Rijpkema, van de kleinkunst van Gavin Reijnders en van een optreden van de dansgroep Heavy Hitters.

29 auteurs: grote namen en gezichten van morgen

Centraal in dit crossover programma staan de 29 aanwezige auteurs, waaronder gevestigde namen als Adriaan van Dis, Arthur Japin, Anna Enquist, Kader Abdolah en Hanna Bervoets. Tegelijk wordt het podium gegeven aan jonge, opkomende auteurs als Splinter Chabot, Lale Gül, Carmien Michels, Sholeh Rezazadeh en Aya Sabi. Zij staan niet los van elkaar, maar worden juist vermengd: zo wordt de dag afgetrapt door Adriaan van Dis, die al vanaf het eerste moment betrokken is, en Suzanne Krijger voor wie het de eerste editie is.

Gedurende de dag volgen de jongeren enkele van de 70 programmaonderdelen, zoals gesprekken met schrijvers en workshops waarbij ze zélf aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in de spoedcursus poëzie schrijven van Jesse Laport, tijdens de workshop spoken word van Zeinab Elbouniof ze leren alles over BookTok met Mirelle Penders.

Literatuur tot leven laten komen

De Dag van de Literatuur is een feest voor lezers, maar de organisatie wil tijdens deze dag vooral de jongeren die weinig of niet lezen aanspreken. De praktijk leert namelijk dat kennismaken en in gesprek gaan met een auteur zo’n unieke ervaring is dat lezen vervolgens een enorme stimulans krijgt.

Deel deze pagina:

Nieuws