Een deelname aan de Dag van de Literatuur LOKAAL begint al in de klas. Aan de hand van onze lessuggesties, of door het lezen van een boek van één van de auteurs die u te gast heeft, bereidt u het bezoek van de schrijversbus voor.

Tijdens de Dag van de Literatuur LOKAAL komen uw leerlingen in contact met auteurs wiens werk zij moeten lezen voor de lijst. De muzikale act die meereist en de verschillende workshops die we aanbieden als randprogramma, zijn een absolute meerwaarde.

Lessuggesties

De Dag van de Literatuur LOKAAL verschaft u als docent al voor de komst van de bus met schrijvers veel informatie, waardoor u schrijversbezoeken in uw lessen kunt integreren. Zo wordt vooraf bekendgemaakt welke auteurs de leerlingen gaan zien, is er over alle auteurs en artiesten informatie te vinden op de website en zijn er lessuggesties beschikbaar.

Voorbereiding op actieve deelname

De Dag van de Literatuur LOKAAL is niet alleen maar kijken en luisteren naar auteurs en artiesten, leerlingen kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het programma. Dit kan door actief vragen te stellen tijdens de talkshows op school of gesprekken met schrijvers en als verslaggever voor onze blog. In aanloop naar de Dag van de Literatuur LOKAAL kunt u uw leerlingen hier in de klas op voorbereiden.

Veelgestelde vragen

Kan ik betalen met ons Cultuurkaarttegoed?

U kunt het Cultuurkaarttegoed van uw school gebruiken om kaarten te bestellen voor de Dag van de Literatuur LOKAAL. Stuur een e-mail naar info@dagvandeliteratuur.nl met daarin onderstaande gegevens en wij maken de bestelling voor u in orde.

  • Aantal kaarten leerlingen;
  • aantal kaarten docenten/begeleiders;
  • cultuurkaartnummer.

U ontvangt een aanmeldingsformulier waarmee u uw leerlingen inschrijft voor deze activiteiten.

Direct in contact met auteurs

De Dag van de Literatuur LOKAAL opereert op het snijvlak van vier activeringspunten: leesbevordering, literaire competentie, educatie en vrije tijd. Het presenteren van literatuur die opgenomen is in het curriculum van het onderwijs in een context die reageert op de culturele belevingswereld van jongeren, blijkt een uiterst vruchtbare festivalformule te zijn.

Jongeren komen in een feestelijke ambiance in contact met een groot aantal auteurs, die zich presenteren via voorleessessies, interviews en talkshows.

Actieve deelname door leerlingen

De Dag van de Literatuur LOKAAL is niet alleen maar kijken en luisteren naar auteurs en artiesten, leerlingen kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het programma. Dit kan door vragen te stellen tijdens de talkshows, gesprekken te voeren met schrijvers en als verslaggever voor onze blog.

Thema’s

Door het programma van de Dag van de Literatuur LOKAAL wordt een aantal thema’s gevlochten. Deze thema’s kunnen behandeld worden door gesprekken en voordrachten in een bepaalde themazaal, of door bepaalde optredens te labelen met een thema. Binnen het thema Boek & Film worden recente boekverfilmingen besproken met schrijvers, filmmakers, acteurs en scenarioschrijvers. Binnen Poëzie & Meer worden optredens geprogrammeerd die de cross-overs laten zien tussen poëzie en bijvoorbeeld muziek, beeld en dans.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het programma?

De talkshow met schrijvers op uw school duurt één lesuur. Het workshopgedeelte duurt ook één lesuur.