Een bezoek aan de Dag van de Literatuur begint al in de klas. Aan de hand van onze lessuggesties, of door het lezen van een boek van de auteur met wie de klas een gesprek heeft bereidt u jullie bezoek aan het festival voor.

Tijdens de Dag van de Literatuur komen uw leerlingen vervolgens in contact met auteurs wiens werk zij moeten lezen voor de lijst. Nergens anders kunnen u en uw leerlingen zoveel verschillende auteurs ontmoeten en horen spreken als tijdens de Dag van de Literatuur.

Bekijk hieronder de aftermovie van de Dag van de Literatuur 2017 om een indruk te krijgen van het festival.

Lessuggesties

De Dag van de Literatuur verschaft u als docent al voor het bezoek aan het festival veel informatie, waardoor u het festival in uw lessen kunt integreren. Zo wordt vooraf bekendgemaakt welke auteurs de leerlingen gaan zien, is er over alle auteurs en artiesten informatie te vinden op de website en zijn er lessuggesties beschikbaar.

Voorbereiding op actieve deelname tijdens het festival

De Dag van de Literatuur is niet alleen maar kijken en luisteren naar auteurs en artiesten, leerlingen kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het programma. Dit kan door mee te doen aan de talkshows of gesprekken met schrijvers en als verslaggever voor onze blog. In aanloop naar de Dag van de Literatuur kunt u uw leerlingen hier in de klas op voorbereiden.

Veelgestelde vragen

Kan ik betalen met ons Cultuurkaarttegoed?

U kunt het Cultuurkaarttegoed van uw school gebruiken om kaarten te bestellen voor de Dag van de Literatuur. Stuur een e-mail naar info@dagvandeliteratuur.nl met daarin onderstaande gegevens en wij maken de bestelling voor u in orde.

  • Aantal kaarten leerlingen;
  • aantal kaarten docenten/begeleiders;
  • cultuurkaartnummer.

U ontvangt een aanmeldingsformulier waarmee u uw leerlingen inschrijft voor deze activiteiten. Er is beperkt plek voor de extra activiteiten; bij meer aanmeldingen dan plaatsen worden de kaarten naar rato verdeeld.

Direct in contact met auteurs

Tweejaarlijks komen duizenden scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs naar de Doelen te Rotterdam. Zij komen daar in een feestelijke ambiance in contact met een groot aantal auteurs, die zich presenteren via voorleessessies, interviews en talkshows.

De Dag van de Literatuur opereert op het snijvlak van vier activeringspunten: leesbevordering, literaire competentie, educatie en vrije tijd. Het presenteren van literatuur die opgenomen is in het curriculum van het onderwijs in een context die reageert op de culturele belevingswereld van jongeren, blijkt een uiterst vruchtbare festivalformule te zijn.

Actieve deelname door leerlingen

De Dag van de Literatuur is niet alleen maar kijken en luisteren naar auteurs en artiesten, leerlingen kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het programma. Dit kan door mee te doen aan de talkshows, gesprekken met schrijvers en als verslaggever voor onze blog.

Thema’s

Door het programma van de Dag van de Literatuur wordt een aantal thema’s gevlochten. Deze thema’s kunnen behandeld worden door gesprekken en voordrachten in een bepaalde themazaal, of door bepaalde optredens te labelen met een thema. Binnen het thema Boek & Film worden recente boekverfilmingen besproken met schrijvers, filmmakers, acteurs en scenarioschrijvers. Binnen Poëzie & Meer worden optredens geprogrammeerd die de cross-overs laten zien tussen poëzie en bijvoorbeeld muziek, beeld en dans.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het programma?

De eerste programmaonderdelen beginnen om 10.00 uur. De laatste programma’s zijn om 16.00 uur afgelopen.

Afhankelijk van de reistijd naar het evenement deelt de organisatie uw leerlingen in van 10.00 – 15.00 uur, of van 11.00 uur – 16.00 uur.

Elke leerling ontvangt een strippenkaart met daarop zijn of haar persoonlijke programma. Elke strippenkaart is zo samengesteld dat leerlingen minstens vier programmaonderdelen kunnen volgen en zo veel mogelijk verschillende auteurs en soorten programma’s zien op één dag.

Op de dag zelf kunnen leerlingen bij de informatiebalie ook (delen van) hun strippenkaart omruilen voor andere.

Om vertragingen door files te voorkomen, raden we u aan met het openbaar vervoer te komen. De Doelen (Schouwburgplein 50, 3012 CL Rotterdam) ligt op enkele minuten loopafstand van Rotterdam Centraal.

Wilt u met een bus komen en heeft u deze al gereserveerd? Geef ons dan zo snel mogelijk door met welke maatschappij u reist via info@dagvandeliteratuur.nl. Wij nemen contact met hen op om uw aankomst- en vertrektijd af te stemmen. Zo zorgen we ervoor dat we geen verkeersopstoppingen in het centrum van Rotterdam veroorzaken.