Staatssecretaris Uslu: “Lezen is de beste investering in jezelf”

Staatssecretaris Uslu benadrukt belang van lezen op Dag van de Literatuur

De achttiende editie van de Dag van de Literatuur is officieel geopend door staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu. In een vraaggesprek met presentator Özcan Akyol benadrukt zij het belang van lezen: “Lezen is de beste investering in jezelf: je leert beter praten, scherper denken, je prikkelt je fantasie en je leert jezelf kennen. Je gaat er je leven lang plezier van hebben.

Vervolgens namen Adriaan van Dis, gast van het eerste uur, en nieuwkomer Suzanne Krijger het, onder luid applaus van de jongeren, tegen elkaar op in een poetry slam. Daarin daagden ze elkaar, al improviserend, uit over actuele onderwerpen, zoals het gebruik en de afleiding van social media, prestatiedruk en gendergelijkheid. Van Dis: “Je moet je harnassen en je moet je energie kwijt. Dat doe je door een stapje terug te doen. Dat doe je door het lezen van een boek.”

Na de opening is de staatssecretaris in gesprek gegaan met auteur Connie Palmen, dichter Ellen Deckwitz en spoken word-artiest Gershwin Bonevacia. Met hen sprak zij over de rol van boeken in hun leven en, in het kader van de uitbreiding van gemeentelijke bibliotheekvoorzieningen, over de betekenis van de bibliotheek voor hen.

3.500 bezoekers
Bijna 3.500 leerlingen en hun docenten uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo zijn vandaag aanwezig bij dit unieke literatuurfestival in de Doelen in Rotterdam. Het programma is multidisciplinair: ze maken kennis met 29 auteurs, zoals Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Hanna Bervoets, Ronald Giphart, Sholeh Rezazadeh en Splinter Chabot.

Daarnaast bieden de 70 programmaonderdelen muziekoptredens, cabaret, theater en film, waarbij literatuur steeds weer het centrale thema is. Zo is er een Boek, Film & Theater-programma, waarbij met film- en theatermakers de transformatie van boeken naar scenario’s worden besproken. Daarnaast volgen de leerlingen workshops over spoken word, poëzie, korte verhalen en BookTok.

Deel deze pagina:

Nieuws