Succesvolle achttiende Dag van de Literatuur

Leerlingen staan in de rij voor auteurs

Voor de achttiende editie van de Dag van de Literatuur zijn bijna 3.500 jongeren uit het hele land afgereisd naar Rotterdam. Daar wachtte hen ontmoetingen, gesprekken en interviews met 29 verschillende auteurs: van dichters tot schrijvers, van jong tot oud en van aanstormend tot prominent.

Na afloop van programmaonderdelen en tijdens signeersessies vormen de leerlingen lange rijen voor de auteurs: er worden selfies genomen, vragen gesteld en boeken gesigneerd. Zo zette Connie Palmen een handtekening op het voorhoofd van een leerling en kon Splinter Chabot zijn geluk niet op: “Je loopt door de gangen en ziet leerlingen boeken kopen en laten signeren, terwijl je nu juist zoveel hoort dat jongeren te weinig lezen – hier wordt de fantasie gevierd. Vorige week was het Boekenweek, maar dit is waar het om gaat: dat jongeren geënthousiasmeerd raken en met een grote glimlach heen en weer rennen om schrijvers te ontmoeten.”

Leerlingen als talkshowhosts en verslaggevers

Dit literatuurfestival voor jongeren is uniek vanwege het indrukwekkende programma, waar voor ieder wat wils is, of vanwege het lange bestaan, maar met name vanwege de participatie van leerlingen in het programma.

Zo werkten bijna dertig leerlingen uit het hele land vrijwillig en vol enthousiasme mee aan het programma als talkshowhost of verslaggever. Carlee Boon, leerlinge op Het Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht was dit jaar talkshowhost. Op de vraag wat zij het tofst vond, antwoordt ze: “Het was supervet om Annejet van der Zijl, Jaap Robben en Connie Palmen te interviewen. Van de duizenden mensen die er zijn, dat wij net die kans krijgen is heel mooi. In de toekomst wil ik meer interviewen, en ik kijk naar de opleiding journalistiek.”

Deel deze pagina:

Nieuws