In gesprek met auteurs
Ook deze editie staan de gesprekken met schrijvers op het programma: intieme meet & greets met de aanwezige auteurs, waar u uw gehele klas (max. dertig leerlingen) voor op kunt geven. Ter voorbereiding kunt u vooraf in de klas al aan de slag met het lezen van boekfragmenten, het bespreken van of debatteren over,het werk van de auteur en het opstellen van vragen. Zo zijn uw leerlingen op 23 maart helemaal klaar voor een persoonlijk gesprek in kleine setting.
Welke gesprekken er plaats gaan vinden, wordt binnenkort bekend gemaakt. U krijgt dan ook de kans uw klas hiervoor op te geven.
Abdelkader Benali
Abdelkader Benali is een auteur en televisiepresentator van Marokkaanse afkomst. Zijn debuutroman Bruiloft aan zee, over de twintigjarige Lamarat Minar die terugkeert naar zijn geboortedorp in Marokko en daar een zoektocht start naar zijn gedeserteerde oom Mosa, werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. De langverwachte, zijn tweede roman, werd ook een succes en ontving in 2003 de Libris Literatuurprijs. Zijn meest recente roman, De weekendmiljonair, kwam uit in 2019. Ook verzorgde hij in 2021 de 4 mei-lezing. Voor zijn gehele werk kreeg Benali de E. du Perronprijs in 2010 en de Gouden Ganzenveer in 2020.
Naast romans schreef Benali ook enkele toneelteksten, poëziebundels, essays, briefwisselingen, en non-fictie. Verder schreef hij voor Esquire, de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland en was hij recensent voor het Algemeen Dagblad.
Abdelkader BenaliÖzcan Akyol
Özcan Akyol is auteur, columnist, en presentator. In 2012 verscheen zijn debuut Eus. Het boek werd direct een succes; in een week tijd verkocht de uitgever meer dan 10.000 exemplaren, en werden de filmrechten verkocht. Vier jaar later verscheen Turis, wat ook een bestseller werd. In 2020 schrijft Özcan Akyol in opdracht van de CPNB het Boekenweekessay: Generaal zonder Leger, wat veel losmaakt en voor discussies zorgt.
In 2017 maakte hij zijn debuut als presentator met de documentaire De neven van Eus, een vijfdelige serie voor de Nederlandse televisie over Turkije. De Televizier signaleerde Akyol als een van de grootste televisietalenten van zijn generatie. In het televisieprogramma Eus’ Boekenclub ontvangt Özcan sinds 2021 schrijvers en lezers om op een toegankelijke manier over literatuur te praten.
Özcan AkyolRonald Giphart
Ronald Giphart schrijft al ruim twintig jaar. Zijn debuutroman Ik ook van jou (1992) werd verfilmd, net als zijn romans Phileine zegt sorry (1996) en Ik omhels je met duizend armen (2000). Verder schrijft Giphart columns en heeft hij in 2012 met zijn lezers een romanfeuilleton geschreven voor de Volkskrant. Zijn roman Lieve (2016) vertelt het verhaal van regisseur Noah die een film maakt over zijn grote liefde Lieve, een actrice die overlijdt door een tragisch auto-ongeluk. In juni 2020 publiceerde Giphart Wie waarlijk leeft, een liefdevol en onverbloemd portret van zijn feministische moeder Wijnie Jabaaij. In 2021 verscheen zijn novelle Applaus: liefde in tijden van corona, bedoeld als ode aan de zorg en steun in de rug van lokale boekhandels. Zijn meest recente roman, Nachtangst, verscheen in november 2021.
Gedurende zijn carrière bezocht Giphart veelvuldig scholen, studentenverenigingen en bibliotheken. Ook sprak hij regelmatig bij evenementen, popfestivals en bedrijven. Zijn lezingen, speeches en workshops zijn levendig en humorvol, en kunnen gaan over verscheidene onderwerpen als wetenschap, gastronomie, schrijven, humor, seksualiteit, leiderschap, geneeskunde, literatuur, poëzie en voetbal.
Ronald GiphartKader Abdolah
Kader Abdolah is geboren in Iran en vluchtte in 1988 naar Nederland. Hij kreeg verscheidene prijzen voor zijn werk en werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor De Koran en De Boodschapper dook hij terug in de soera’s die zijn oom voortdurend zong tijdens zijn jeugd. Abdolah schreef het Boekenweekgeschenk 2011, De Kraai, en publiceerde De Koning hetzelfde jaar. Inmiddels ligt zijn nieuwste roman 1001 nacht, een hervertelling (2020) in de winkel.
Kader AbdolahHerman Brusselmans
Hij schreef te weinig boeken is het 75ste boek van Herman Brusselmans. Het is een autobiografie waarin hij zichzelf op de hielen zit, z’n adem in z’n nek voelt, z’n eigen wereld herschept, z’n ik-personage meerdere levens geeft, en tientallen andere figuren creëert die de werkelijkheid gedeeltelijk tot fictie weten te maken. Herman Brusselmans legt met deze roman op tafel wie hij is: een vent, een kunstenaar, een mens van hoogten en laagten. Iemand zoals nagenoeg iedereen, maar tegelijk een van de grootste Nederlandstalige auteurs van deze tijden.
Herman BrusselmansTommy Wieringa
Tommy Wieringa schreef drie romans alvorens hij in 2005 doorbrak bij het grote publiek met Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen, die werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. Tommy Wieringa schreef voor de Boekenweek 2014 het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw.
Wieringa’s roman De heilige Rita (2017) bleek verpletterend en gaat over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. De heilige Rita is bekroond met de Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en de Inktaap. In februari 2021 volgde Gedachten over onze tijd, waarin Wieringa excelleert als columnist. Zijn stukken geven een indringende analyse van de ontregelingen van onze tijd en zetten daarmee aan tot verder denken en het zoeken naar oplossingen.
Tommy WieringaP.F. Thomése
P.F. Thomése is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied. Hij is romancier, essayist, polemist, verhalenverteller en scherp cultuurcriticus. Zijn werk is veelvuldig genomineerd en bekroond en werd in meer dan twintig talen vertaald.
Zijn debuut, de verhalenbundel Zuidland, werd direct bekroond met een grote literaire prijs: de AKO Literatuurprijs. Hierna volgden meer bundels, romans en essays. Zijn bekendste boeken zijn Schaduwkind (een non-fictieboek over de dood van zijn dochtertje), De onderwaterzwemmer (een roman over een man wiens vader in de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdween) en de schelmenromans rond het personage J. Kessels.
P.F. ThoméseThomas Heerma van Voss
Thomas Heerma van Voss bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. Vorig jaar verscheen zijn roman Condities, die op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs belandde.
Thomas Heerma van Voss