In gesprek met auteurs

Deze editie staat er iets nieuws op het programma: intieme meet & greets met de aanwezige auteurs, waar u uw gehele klas (max. dertig leerlingen) voor op kunt geven. Ter voorbereiding kunt u vooraf in de klas al aan de slag met het lezen van boekfragmenten, het bespreken van, of debatteren over, het werk van de auteur en het opstellen van vragen. Zo zijn uw leerlingen op 28 maart helemaal klaar voor een persoonlijk gesprek in kleine setting.

De gesprekken met auteurs zijn allemaal gereserveerd. U kunt uw leerlingen helaas niet meer opgeven.

Ender Ozcati
-
Gangenprogramma
locatie ntb

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali is een auteur en televisiepresentator van Marokkaanse afkomst. Zijn debuutroman Bruiloft aan zee, over de twintigjarige Lamarat Minar die terugkeert naar zijn geboortedorp in Marokko en daar een zoektocht start naar zijn gedeserteerde oom Mosa, werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. De langverwachte, zijn tweede roman, werd ook een succes en ontving in 2003 de Libris Literatuurprijs.

Verder schreef Benali enkele toneelteksten en twee poëziebundels. Ook schreef hij voor Esquirede Groene Amsterdammer en Vrij Nederland en was hij recensent voor het Algemeen Dagblad.

Abdelkader Benali

Özcan Akyol

Özcan Akyol volgde een mavo-opleiding en studeerde later Journalistiek en Nederlands. In 2012 verscheen zijn debuut Eus. Het boek werd direct een succes; in een week tijd verkocht de uitgever meer dan 10.000 exemplaren, en werden de filmrechten verkocht.

Vier jaar later  verscheen Turis, een beklemmende, indringende en bij vlagen geestige roman, die de lezer meesleurt in een onbekende wereld waarin absurdisme en ontroering elkaar moeiteloos afwisselen.

Özcan Akyol
Myrthe van Pelt

Ronald Giphart

Ronald Giphart schrijft al ruim twintig jaar. Zijn debuutroman Ik ook van jou (1992) werd verfilmd, net als zijn romans Phileine zegt sorry (1996) en Ik omhels je met duizend armen (2000). Zijn nieuwste roman Lieve (2016) vertelt het verhaal van regisseur Noah die een film maakt over zijn grote liefde Lieve, een actrice die overlijdt door een tragisch auto-ongeluk. Verder schrijft Giphart columns en heeft hij in 2012 met zijn lezers een romanfeuilleton geschreven voor de Volkskrant.

Ronald Giphart
Merlijn Doomernik

Kader Abdolah

Kader Abdolah is geboren in Iran en vluchtte in 1988 naar Nederland. Hij kreeg verscheidene prijzen voor zijn werk en werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor De Koran en De Boodschapper dook hij terug in de soera’s die zijn oom voortdurend zong tijdens zijn jeugd. Abdolah schreef het Boekenweekgeschenk 2011, De Kraai, en publiceerde De Koning hetzelfde jaar. Inmiddels ligt zijn nieuwste roman 1001 nacht, een hervertelling (2020) in de winkel.

Kader Abdolah
Joyce van Belkom

Herman Brusselmans

Hij schreef te weinig boeken is het 75ste boek van Herman Brusselmans. Het is een autobiografie waarin hij zichzelf op de hielen zit, z’n adem in z’n nek voelt, z’n eigen wereld herschept, z’n ik-personage meerdere levens geeft, en tientallen andere figuren creëert die de werkelijkheid gedeeltelijk tot fictie weten te maken. Herman Brusselmans legt met deze roman op tafel wie hij is: een vent, een kunstenaar, een mens van hoogten en laagten. Iemand zoals nagenoeg iedereen, maar tegelijk een van de grootste Nederlandstalige auteurs van deze tijden.

Herman Brusselmans
Maarten Kools

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef drie romans alvorens hij in 2005 doorbrak bij het grote publiek met Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006).

In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen, die werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. Tommy Wieringa schreef voor de Boekenweek 2014 het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw.

Tommy Wieringa
Maarten Kools

P.F. Thomése

P.F. Thomése is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied. Hij is romancier, essayist, polemist, verhalenverteller en scherp cultuurcriticus. Zijn werk is veelvuldig genomineerd en bekroond en werd in meer dan twintig talen vertaald.

Zijn debuut, de verhalenbundel Zuidland, werd direct bekroond met een grote literaire prijs: de AKO Literatuurprijs. Hierna volgden meer bundels, romans en essays. Zijn bekendste boeken zijn Schaduwkind (een non-fictieboek over de dood van zijn dochtertje), De onderwaterzwemmer (een roman over een man wiens vader in de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdween) en de schelmenromans rond het personage J. Kessels.

P.F. Thomése
T.Posthuma De Boer

Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers. Vorig jaar verscheen zijn roman Condities, die op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs belandde.

Thomas Heerma van Voss
Lenny Oosterwijk

Deel deze pagina: