Stripmarkt

Op de stripmarkt koop je stripboeken, kom je meer te weten over je favoriete striphelden en kun je voor een kleine prijs een karikatuur of tekening van jezelf laten maken. Je maakt er ook kennis met striptekenaars Matt Baaij, Johan de Rooij, Colourbee, Danibal, Gwenst, Art of Joa Heijndermans, Kenny Rubenis, Marcel Ruijters, Wilbert van der Steen én met Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer.

Tim Buiting
-
Gangenprogramma
locatie ntb

Voor de docent: gratis Graphic Goodie-bag van de Stripmaker des Vaderlands

Op de Dag van de Literatuur kun je ook kennis maken met Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer. Zij is in samenwerking met stripuitgeverijen Xtra, Scratch, Oogachtend en Personalia op de informatiemarkt aanwezig. Kom hallo zeggen en profiteer van mooie aanbiedingen rond de onlangs uitgebrachte gids Graphic Novels voor de Leeslijst (2018). De gids is een verzameling van 55 Nederlandstalige literaire strips die zeker een plaats op de leeslijst verdienen.

In de goodie-bag vind je minstens één graphic novel uit deze lijst en begeleidend lesmateriaal.

Voor de docent: gratis Graphic Goodie-bag van de Stripmaker des Vaderlands

Colourbee

Colourbee (Coco Ouwerkerk, 1992) is afgestudeerd in comic design aan ArtEZ en in 2D animatie aan de HKU. Sinds 2016 geeft zij zelf strips uit. Het stripalbum Acception #losers is haar langst lopende serie en tevens het eerste Nederlandse stripboek dat zich richt op tieners. Haar ambitie is om de doelgroep te laten zien dat die serieus genomen wordt door een grappig en realistisch verhaal te maken. Acception #losers houdt zich bezig met pesten, liefde, lgbt+, internetidolen, vriendschap en nog veel meer.

Colourbee

Gwenst

Gwenst, (Gwen Stok, 1983) studeerde aan de Willem de Kooning Academie en is zelfstandig illustrator en kunstenaar. Ze maakt illustraties en strips die met filosofische speelsheid een inkijkje geven in onze menselijke aard. Haar app Een verre reis, een interactief prentenboek geschreven door Toon Tellegen, werd bekroond met twee Lovie Awards, een Gouden Guppy en een Special Mention Bologna Ragazzi Digital Award. Op 5 maart verschijnt in samenwerking met Toon Tellegen de beeldroman De genezing van de krekel. Een speciale uitgave waarin het oorspronkelijke boek van Tellegen van unieke tekeningen voorzien is.

Gwenst

Margreet de Heer

Margreet de Heer (1972) maakt al jaren educatieve strips over onderwerpen als filosofie, wetenschap en religie en boekt hiermee internationaal succes. Zij zet zich vooral in voor het gebruik van strips in het onderwijs en stelde om die reden de gids Graphic Novels voor de Leeslijst (2018) samen, een overzicht van 55 getekende titels voor de literatuurlijst (hier gratis te downloaden). Sinds 2017 is De Heer Stripmaker des Vaderlands.

 

Margreet de Heer
Ella Tilgenkamp

The Art of Joa Heijndermans

Joachim Heijndermans studeerde af aan de Kubert School in New Jersey, de Verenigde Staten en is ervaren striptekenaar en designer. Hij bracht zijn jeugd door in de Verenigde Staten, Thailand en Oostenrijk waardoor hij al op jonge leeftijd een passie kreeg voor culturen, mythen en verhalen. Heijndermans is dan ook van kinds af aan al bezig met het schrijven van allerlei verhalen: van teksten tot korte strips. Inmiddels is zijn werk in verscheidene tijdbladen en publicaties te vinden.

Momenteel werkt hij aan zijn eerste kinderboek, Iemand zoals ik.

The Art of Joa Heijndermans

Robert van der Kroft

Robert van der Kroft (1952) is striptekenaar van o.a. Sjors en Sjimmie (sinds 1975), Claire (sinds 1988) en Droppie Water (sinds 1981). In 1995 won Van der Kroft de Stripschapprijs, waarna hij ook enkele Stripschappenningen en Stripmuseumprijzen in de wacht sleepte. Verder is hij oprichter van cult-stripblad Zone 5300 (sinds 1994) en grondlegger van het stripfestival Cross Comix Rotterdam (sinds 2016).

Robert van der Kroft

Marcel Ruijters

Marcel Ruijters (1966) is sinds eind jaren ‘80 actief als stripauteur. Zijn adaptatie Inferno, naar Dante Alighieri, werd bekroond als beste graphic novel van 2008. In 2015 ontving hij de Stripschapprijs en verscheen zijn biografie van Jheronimus Bosch (in zes talen). Het 9e Eiland is zijn nieuwste titel en werd bekroond met de Stripschappenning voor beste graphic novel van 2017.

 

 

Marcel Ruijters

Wilbert van der Steen

Wilbert van der Steen begon in 1993 als cartoonist en illustrator voor Nederlandse en buitenlandse uitgeverijen. Na de publicatie van zijn jeugdboek Pension Kat (2008) besloot hij werk te maken van zijn jongensdroom: stripmaker worden. In 2010 zette Van der Steen hiervoor de eerste stappen. In 2017 won hij met de graphic novel ZON de Willy Vandersteenprijs en sleepte hij een nominatie voor Album van het Jaar in de wacht.

Momenteel werkt hij aan het vervolg op ZON.

 

Wilbert van der Steen

Deel deze pagina: