Indrukken van de Dag van de Literatuur 2019

Donderdag 28 maart zijn wij als verslaggevers naar de Dag van de Literatuur gegaan in de Doelen in Rotterdam. Hier hebben wij ’s ochtends eerst een workshop journalistiek gevolgd van Eduard Voorn. Daarna zijn wij op pad gegaan om verschillende leerlingen, docenten en auteurs een aantal vragen te stellen.

Wat vindt u van de dag van de literatuur?
Arthur Japin: “Ik vind het geweldig. Ik vind het verbazingwekkend dat er gezegd wordt dat de jeugd niet meer leest, maar dat je ziet hoe ontzettend veel jonge mensen erin geïnteresseerd zijn. Dat vind ik hartverwarmend en dat geeft je ook de moed om door te gaan.”

Leerling: ‘‘Ik vind het best wel leuk, alleen soms is het een beetje onduidelijk waar alles is, dus we hebben heel lang lopen zoeken.’’

Tommy Wieringa: “Veel jongeren! Ik wist niet dat er zoveel jongeren in Nederland waren. Ik dacht dat onze voortplanting min of meer tot stilstand was gekomen, maar dat is dus niet gelukt. Nee, het is een soort virus hier, maar ik ben dol op virussen.”

 Docent SG Spieringshoek Schiedam: “Ik vind van de dag van de literatuur dat het een hele leuke manier is om leerlingen laagdrempelig kennis te laten maken met literatuur en het is gewoon heel leuk om alle schrijvers in het echt te zien.”

 

Wat betekent literatuur voor u?

 Docent Maerlant Brielle: “Herkenning, een uitvlucht en op reis. Voordeel, het is heel milieuvriendelijk, je kunt op reis via een boek.”

Herman Brusselmans: “Alles. Na de liefde. Er zijn maar twee dingen in mijn leven, de liefde en de literatuur. En het motorrijden, drummen, mijn hond en nog dingen, maar liefde en literatuur, ja, LL.”

Connie Palmen: “Oh God, daar kan ik geen antwoord op geven. Alles. De belangrijkste kunst voor mijn leven.”

Adriaan van Dis: ‘‘Wat ik belangrijk vind is dat er boeken zijn die je kunnen raken en die soms iets vertellen waar je niet weder aan dacht. Die zelfs een zekere richting kunnen geven aan je leven dat je denkt verdomd, daar ben ik het zo mee eens, ik ga iets anders doen of ik ga voortaan anders naar iets kijken. Maar tegenwoordig vinden mensen het veel lastiger om te lezen, dus op scholen leg ik uit dat zelfs achter een aflevering van je serie op netflix heleboel werk zit. Alles is gebaseerd op letters, woorden en dialogen. Er is niks zo moeilijk als het schrijven van een goede dialoog. En dat je weet dat er mensen zijn die hun best hebben gedaan om jou te vermaken, dat is uiteindelijk voor mij literatuur. Vakmanschap. ’’

Leerling: ‘’LIT-eratuur.’’


Van welke auteur bent u fan?

Leerling: ‘’Van Lize. Maar door de talkshow van net met Joke van Leeuwen, Kader Abdolah en Alex Boogers is dit een beetje veranderd. Kader Abdolah is sinds die talkshow mijn favoriete schrijver. Het is zo’n leuk mannetje. Hij zei: ‘Hoe onbereikbaarder je droom, hoe bereikbaarder je droom.’ En dat is wat mij gewoon sprakeloos maakte.’’

Leerling: ‘’We waren net bij Adriaan van Dis en die gaf wel een hele leuke speech. Ik kende hem eerder niet heel erg goed, maar door de dag van de literatuur wil ik wel boeken van hem gaan lezen. ‘’

Schrijver Abdelkader: ‘’Arthur Japin en Alex Boogers zijn geweldige schrijvers.’’

Schrijver Lize Spit: ‘’Het is heel moeilijk om er een te kiezen. Een van de laatste goede boeken die ik heb gelezen was de goede zoon van Rob van Essen. Ik ben nu bezig in Mijn jaar van rust en kalmte van Moshfegh, die vind ik ook heel sterk. Het is heel moeilijk om zo een schrijver te zeggen, maar ik denk toch dat als ik een schrijver moet zeggen: Tommy Wieringa. Hij zit zeker wel in mijn top tien.’’

Deel deze pagina:

Blogs