Inspiratie, waar halen ze het vandaan?

De meeste schrijvers kennen het wel: een writer’s block. Dat moment dat je echt geen
inspiratie meer hebt. Ook wij hadden hier last van toen wij donderdag 28 maart om half tien De Doelen in liepen. We wisten het echt niet. Ons gebrek aan inspiratie was uiteindelijk wel wat ons het idee gaf om dit artikel te gaan schrijven. Succesvolle schrijvers slagen er namelijk vaak snel in om zich over hun writer’s block heen te zetten. Daarom vroegen wij aan schrijvers Lize Spit en Raoul de Jong, waar zij hun inspiratie vandaan halen.

We stelden onze vraag eerst aan Lize Spit, schrijfster van Het smelt. Dit boek is vrij duister en toen wij het lazen vroegen we ons af hoe ze dit verhaal had bedacht. ‘Ik haal mijn inspiratie deels uit mijn eigen leven,’ antwoordde ze ‘ik maak observaties van mensen en dingen in mijn omgeving en ik gebruik deze dan om mijn verhaal op te vullen,’ Ze laat zich inspireren door dingen die ze kent en voegt er dan fantasie aan toe. Ook de personages in haar boek zijn gebaseerd op mensen die ze kent, maar niet zo erg dat je de echte mensen precies zou kunnen herkennen in de personages. ‘De personages in mijn boek zijn meer een soort collages van mensen die ik ken, het is niet zo dat als iemand mijn zusje kent en dan dit boek leest dat ze dan denken ‘ja dat lijkt echt op haar’, ik heb veel toegevoegd en ook veel weggelaten.’ zei Lize over het zusje in Het smelt. Ze vertelde ons ook dat ze nu bezig is met een boek waarin een personage voorkomt dat gebaseerd is op al haar vriendinnen. Dit personage is dus echt een collage van mensen.

Raoul de Jong komt op een vergelijkbare manier aan zijn inspiratie. ‘Ik haal mijn inspiratie vooral uit het leven,’ zei hij ‘dat klinkt misschien heel cheesy, maar het is wel zo.’ Hij vertelde dat zijn laatste boek De grootsheid van het al eigenlijk voortkwam uit een droom, waarin hij lopend naar Marseille ging. Hij beeldde zich in hoe het zou zijn als hij dat echt zou gaan doen en toen deed hij dat ook. Op zijn reis heeft hij zijn boek geschreven en hij schreef dan ook over de dingen die hij zelf meemaakte op die tocht. Veel van Raoul’s verhalen gaan dus over zijn eigen ervaringen, maar ook hij heeft wel eens last van een writer’s block. ‘Het enige wat je daaraan kan doen,’ zegt hij ‘is gewoon beginnen. Na een tijdje zit je een een soort van flow en gaat alles een soort van vanzelf.’ We vroegen Raoul of hij het moeilijk zou vinden om verhalen te schrijven als hij zelf geen dingen meemaakte. Hij zei dat hij het waarschijnlijk wel zou kunnen, maar dat hij het nu eenmaal leuk vind om mensen met zijn verhalen te laten zien hoe leuk en hoe mooi de wereld echt kan zijn.

Zowel Lize Spit als Raoul de Jong halen hun inspiratie dus uit hun eigen leven, maar waar Raoul hele gebeurtenissen vrijwel letterlijk overneemt en verwerkt in een boek, stopt Lize slechts kleine fragmenten van haar leven en de mensen die ze kent in haar verhalen. Een levendige fantasie kan je bij het schrijven van een verhaal zeker helpen, maar als je een keer zonder inspiratie zit, is het volgens deze schrijvers een goed idee om even om je heen te kijken, want alles kan inspiratie zijn.

Adriaan van Dis: verbied uw boeken, docenten! (bonus)
Door: Bart de Waard
Op de Dag van de Literatuur in de Doelen deelde Adriaan van Dis een belangrijke tip uit
eigen ervaring aan de aanwezige Nederlands docenten. Van Dis vertelde dat hem namelijk als scholier veel boeken verboden werden. Zo werd bijvoorbeeld Wolkers verboden wegens de preutsheid van die tijd. Uit baldadigheid lazen Van Dis en zijn medescholieren juist Wolkers en alle andere schrijvers die hen verboden waren. Dus Nederlands docenten: verbied uw boeken!

Deel deze pagina:

Blogs