Lessuggestie 1: Joke van Leeuwen

U kunt uw bezoek aan de Dag van de Literatuur gemakkelijk integreren in uw lessen Nederlands. Zo kunt u klassikaal aandacht besteden aan het werk van auteurs die aanwezig zijn op de Dag van de Literatuur. Eén van de aanwezige auteurs op de Dag van de Literatuur 2019 is Joke van Leeuwen. Hieronder vindt u een link naar een interview met Joke van Leeuwen op de Dag van de Literatuur 2013. Met de bijbehorende lessuggestie kunt u gelijk aan de slag met de voorbereiding op de Dag van de Literatuur in de klas.

 

Lessuggestie
Joke van Leeuwen vertelt in dit interview over haar roman Feest van het begin. De roman speelt zich af ten tijde van de Franse Revolutie in Parijs. Plaats en tijd worden niet expliciet benoemd in de roman. Joke van Leeuwen doet dit omdat zij zich niet wil vastpinnen aan een naar eigen zeggen ‘enge historische betekenis’ van de roman. Het verhaal over de vondelinge Catho krijgt door niet te benoemen waar en wanneer het zich afspeelt, volgens haar iets universeels. Het kan overal en altijd gebeurd zijn. Het is ‘multi-interpretabel’.

Lees klassikaal een fragment uit Feest van het begin (bijvoorbeeld pagina 125 t/m 135) en vraag uw leerlingen waar en wanneer het verhaal zich volgens hen afspeelt. Laat vervolgens (een deel van) het videofragment zien en voer met uw leerlingen een debat over de verhouding tussen fictie en geschiedenis in Feest van het begin. Is kennis van de Franse Revolutie noodzakelijk om het verhaal goed te kunnen begrijpen of juist niet? Welke rol speelt in meer algemene zin de historische context in een roman? Is een goed begrip van de historische omstandigheden noodzakelijk om een de thematiek en inhoud van de roman goed in te kunnen schatten of juist niet?

Deel deze pagina:

Lessuggesties