Lessuggestie 4: Ronald Giphart

Eén van de aanwezige auteurs op de Dag van de Literatuur 2019 is Ronald Giphart. Met behulp van een videoregistratie van een voordracht van Giphart en bijbehorende lessuggestie kunt u gelijk aan de slag met de voorbereiding op de Dag van de Literatuur in de klas.

Bekijk samen het filmpje waarin Ronald Giphart voorleest uit eigen werk. Voorlezen lijkt heel gemakkelijk maar niets is minder waar. Uit het filmpje blijkt duidelijk dat Giphart de aandacht van het publiek heeft en weet vast te houden. Hij gebruikt hiervoor verschillende technieken. Kun je een aantal technieken ontdekken? Maak samen met de klas een lijst van aandachtspunten waarmee Giphart zijn publiek weet te boeien.

Zodra de technieken zijn besproken is de volgende stap om het zelf te gaan proberen. Zoek een aantal verhalen uit Gipharts werk en bereid je individueel voor op het voorlezen. Denk hierbij aan de lijst met technieken welke jullie gezamenlijk hebben opgesteld. Iedereen leest voor en krijgt feedback van de rest van de klas maar geeft zelf ook feedback over de ervaring om voor te lezen. Wie deed het het beste? En waarom?
Deze les kan uitgebreid worden door een voorleeswedstrijd te organiseren.

Deel deze pagina:

Lessuggesties